Poukładaj: najlepsze

Najlepsze gotowe kartki bożonarodzeniowe



Ciasto na paszteciki: 100g masła miękkiego, 650 g mąki pszennej, 200 ml mleka, 3 jajka + 1 jajko

Stwórz podobną
Barszczyk i paszteciki drożdżowe z grzybami
Ciasto na paszteciki: 100g masła miękkiego, 650 g mąki pszennej, 200 ml mleka, 3 jajka + 1 jajko do smarowania, szczypta soli, 2 łyżeczki cukru, 50 g drożdży
Do miski robota kuchennego wrzucić masło, jajka, mąkę, sól, ciepłe mleko, drożdże i cukier. Wyrabiać przez 3-4 minuty. Ciasto będzie sprężyste i delikatne. Przykryć je ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na 35 minut.
Nadzienie do pasztecików: 800 g pieczarek/grzybów leśnych, 3 cebule, sól, kilka łyżek oleju do smażenia
Rozgrzać patelnię z olejem, wrzucić obrane i pokrojone w kostkę cebule, smażyć je na złoto. Dodać pokrojone w talarki pieczarki. Muszą się usmażyć na dużym ogniu. Połączyć w misce z cebulą, doprawić solą i pieprzem do smaku.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na dwa placki o wymiarach 30 cm na 20 cm i grubość ½ centymetra. Przekroić każdy na dwie części, tak aby powstały prostokąty 30 cm na 10 cm. Nałożyć farsz na środek, zostawiając po 2 cm od brzegów i zwinąć na kształt wałka. Wałek lekko spłaszczyć i przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia formę. Przekroić wałek tak, aby utworzyły się paszteciki. Odstawić na 15-20 minut do wyrośnięcia Przed wstawieniem do piekarnika paszteciki posmarować rozmieszanym jajkiem lub mlekiem. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 20-30 minut.
Barszcz : 3 duże buraki, 2 marchewki, pietruszka, pół selera, kawałek pora, garść suszonych grzybów, 4 liście laurowe, 3 ziarenka ziela angielskiego, 3 ziarenka pieprzu, sól, łyżka majeranku, 4 ząbki czosnku, 2 łyżki soku z cytryny.
Grzyby zostawić na noc zalane dwoma szklankami wody. Po namoczeniu gotować około 20 minut w tej samej wodzie z dodatkiem dwóch liści laurowych i dwóch ząbków czosnku. Do oddzielnego garnka wlać litr wody, dodać buraki, włoszczyznę oraz listki laurowe, ziele angielskie, pieprz, majeranek i czosnek. Gotować pod przykryciem na małym ogniu około dwóch godzin.
Barszcz nieco ostudzić następnie dodać połowę surowego buraka startego na tarce.
Wyjąć warzywa, barszcz przelać przez sitko do wywaru z grzybów. Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny.



Jak stworzyć kartkę? Kontakt Privacy policy